Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Στατίνες ενοχοποιούνται για προβλήματα μνήμης



Η πραβαστατίνη είχε αρνητική (αν και αναστρέψιμη) επίδραση στη γνωστική ικανότητα αρουραίων
Λονδίνο 
Μια κοινώς χορηγούμενη στατίνη (δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη, όπως δείχνει νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Παροδικά προβλήματα μνήμης
Οι επιστήμονες αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην on-line επιστημονική πλατφόρμα «PLoS ONE» ότι ανακάλυψαν πως κάποια είδη στατινών μπορούν να προκαλέσουν παροδικά προβλήματα μνήμης ενώ κάποια άλλα όχι.
Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανέκδοτες αναφορές ασθενών οι οποίοι παραπονιούνται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν επιβλαβή επίδραση στη μνήμη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους οι φόβοι ανάγκασαν πέρυσι στις ΗΠΑ την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ζητήσει από όλους τους παρασκευαστές στατινών να προσθέσουν στο φύλλο οδηγιών των σκευασμάτων τους τα προβλήματα στη γνωστική λειτουργία ως πιθανή παρενέργεια.
Η συγκριτική μελέτη
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν σε αρουραίους την επίδραση της πραβαστατίνης με εκείνη της ατορβαστατίνης – πρόκειται για δύο κοινές στατίνες που λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Είδαν ότι η πραβαστατίνη φάνηκε να επιδρά αρνητικά στη λειτουργική μνήμη και στην ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων, κάτι που όμως δεν συνέβαινε με την ατορβαστατίνη.
Πάντως, η μνήμη των αρουραίων που λάμβαναν πραβαστατίνη εμφάνισε βελτίωση όταν σταμάτησαν τη λήψη του φαρμάκου, γεγονός που μαρτυρεί ότι η επίδραση πιθανότατα είναι αναστρέψιμη.
Ο καθηγητής Νιλ Μάριον, νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της νέας μελέτης ανέφερε: «Τα ευρήματά μας είναι πρωτοποριακά σε ό,τι αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση και αντανακλούν όλα όσα αναφέρουν οι ασθενείς αλλά και η οδηγία της FDA». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πιο ενδιαφέρον σημείο της ερευνητικής αυτής δουλειάς είναι πως η αρνητική επίδραση στη μνήμη δεν φαίνεται να αφορά όλες τις στατίνες, αλλά μόνο κάποιες. «Όπως και να έχει» είπε ο δρ Μάριον «προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ στατινών και γνωστικής λειτουργίας απαιτούνται περαιτέρω μελέτες».
Η «ένοχη» πραβαστατίνη
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες, χορήγησαν στους αρουραίους σε καθημερινή βάση επί 18 ημέρες μια από τις δύο στατίνες ενώ παράλληλα τους υπέβαλλαν σε απλά τεστ μάθησης – έπρεπε για παράδειγμα να εντοπίσουν μια μερίδα φαγητού, πριν και μετά τη θεραπεία. Οι ερευνητές ήλεγξαν επίσης μέσω διαφορετικών τεστ αν τα ζώα μπορούσαν να αναγνωρίσουν αντικείμενα που είχαν δει την τελευταία ημέρα λήψης της θεραπείας καθώς και μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πραβαστατίνη φάνηκε να επιδρά αρνητικά στην ικανότητα μάθησης των ζώων προς το τέλος της θεραπείας τους – ωστόσο η επίδραση αυτή παρουσίαζε πλήρη αναστροφή μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου. 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η φρουκτόζη φαίνεται κύρια υπεύθυνη για την παχυσαρκία

Τα ποντίκια που στερούνται την ικανότητα να μεταβολίζουν φρουκτόζη δεν παίρνουν τόσο πολύ βάρος, όπως κάνουν τα φυσιολογικά ποντίκια, αναφέρουν ερευνητές στις 10 Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση Nature Communications.
Η φρουκτόζη, η οποία συχνά κατηγορείται για την επιδημία της παχυσαρκίας και κρίσεις που σχετίζονται με την υγεία, καταναλώνεται  σαν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή σαν επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη). Το σώμα παράγει  επίσης τη δική του  φρουκτόζη τροποποιώντας τη γλυκόζη με μία μέθοδο που περιλαμβάνει ένα ένζυμο που ονομάζεται αλδοζορεδουκτάση.
Ο Ρίτσαρντ Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι συνεργάτες του έδωσαν σε ποντίκια ζαχαρούχο πόσιμο νερό, που ήταν 10% γλυκόζη, για 14 εβδομάδες. Τα φυσιολογικά ποντίκια κέρδισαν βάρος και ανέπτυξαν λιπώδες ήπαρ και αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά τα ποντίκια που στερούνταν αναγωγάση αλδόζης έδειξαν μικρότερη αύξηση βάρους και λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης.
Η ομάδα πήρε παρόμοια αποτελέσματα όταν παρείχε νερό με γλυκόζη σε ποντίκια τροποποιημένα ώστε να έχουν έλλειψη φρουτοκινάσης, ένα ένζυμο που οδηγεί στην αλυσιδωτή αντίδραση κατά την οποία η μεταβολίζεται φρουκτόζη. Σε  προηγούμενη εργασία της η ομάδα  είχε δείξει πως τα ποντίκια που στερούνταν φρουτοκινάσης είχαν αποτύχει να αναπτύξουν αυτές τις συνθήκες, όταν διατρέφονταν  με μία δίαιτα πλούσια σε φρουκτόζη.