Όλα τα φρούτα λίγο πολύ μπορεί να θεωρηθούν υπερτροφές, μια και προσφέρουν μια πληθώρα από συστατικά πολύτιμα για την υγεία: ζάχαρα, υδατοδιαλυτές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιοφλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, και μαζί τα απαραίτητα ένζυμα για την πέψη και την απορρόφηση των συστατικών αυτών. Κάθε φρούτο διακρίνεται για τη θεραπευτική του δράση σε μια σειρά από ασθένειες και δυσλειτουργίες. Για κάποια έχει διαπιστωθεί η εξαιρετική τους συνεισφορά σε δύσκολες περιπτώσεις όπως ο καρκίνος.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελούν οι φράουλες, ένα καταπληκτικό φρούτο με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Τον Απρίλιο του 2011 ερευνητές ανέφεραν ότι οι φράουλες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των προκαρκινικών βλαβών στον οισοφάγο. Αφού διαπίστωσαν ότι οι φράουλες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του οισοφάγου σε αρουραίους, μια ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Κίνα χορήγησε εξήντα γραμμάρια κατεψυγμένες φράουλες κάθε μέρα σε τριάντα έξι Κινέζους εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με προκαρκινικές βλάβες στον οισοφάγο. Οι έλεγχοι που έγιναν πριν και μετά τη θεραπεία έδειξαν ότι το μέγεθος της ανώμαλης ανάπτυξης στον οισοφάγο μειώθηκε σε είκοσι εννέα από τους ασθενείς, παρέμεινε το ίδιο σε έξι και αυξήθηκε μόνο σε έναν, σε διάστημα έξι μηνών. Δείγματα ιστών έδειξαν ότι οι φράουλες ανέστειλαν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, γεγονός που υπο137
δηλώνει μια πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου.
Σταδιακά λοιπόν επιβεβαιώνονται οι από χρόνια γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες της φράουλας, που οφείλονται κυρίως στην πολυφαινόλη ελλαγικό οξύ που περιέχει. Το ελλαγικό οξύ φαίνεται να σταματά την αγγειογένεση, τη δημιουργία δηλαδή ενός δικτύου αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν και αναπτύσσουν τους καρκινικούς όγκους όταν αυτοί καταφέρουν να ξεγελάσουν τον οργανισμό.
Η ίδια πολυφαινόλη περιέχεται και στα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα καρύδια Πεκάν και σε άλλα φρούτα, όμως οι φράουλες έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα και στην πιο αφομοιώσιμη μορφή.
Όταν η εποχή της φράουλας ξεκινά, ξεκινήστε κι εσείς να τις τρώτε φρέσκες, και βέβαια χωρίς γλυκαντικά. Ψάξτε για βιολογικές ή φυτέψτε τις σε γλάστρες και παρτέρια. Οι χημικές φρουτότσιχλες ωχριούν μπροστά στο άρωμα των φυσιολογικά και οργανικά καλλιεργημένων. Αν κάνετε δε μια βόλτα στο δάσος την κατάλληλη εποχή, ψάξτε χαμηλά και θα βρείτε τις μικρές αλλά υπέροχες αγριοφράουλες.
Κατεψυγμένες φράουλες μπορείτε να βρείτε όλο το χρόνο. Επειδή όταν ξεπαγώνουν δεν έχουν την εμφάνιση της φρέσκιας, προσθέστε τις όπως είναι παγωμένες σε φρουτόκρεμες μετατρέποντάς τις σε ωραίες, ροζ γρανίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου