Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρει τα εξής:
«Ούτε τα αντισώματα νίκησαν το Αλτσχάιμερ
Απαισιόδοξα νέα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ συνεχίζουν να έρχονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Την περασμένη εβδομάδα, η Baxter ανακοίνωσε πως η θεραπεία της, που βασίζεται σε νέο μείγμα αντισωμάτων, απέτυχε να εμποδίσει τη νοητική εξασθένηση ασθενών με Αλτσχάιμερ.Οπως είχε αναφερθεί τον Ιούλιο του 2012, η εταιρεία είχε βρει θετικά αποτελέσματα σε μία δοκιμή της θεραπείας που είχε γίνει σε μια μικρή ομάδα τεσσάρων ασθενών. Κανείς από αυτούς δεν έδειξε σημάδια νοητικής εξασθένησης, κάνοντας κάποιους ειδικούς να ελπίσουν πως ο εγκεφαλικός εκφυλισμός, που προκαλεί σταδιακά η ασθένεια, μπορεί να εμποδιστεί ή να επιβραδυνθεί. Οταν, όμως, η Baxter ξαναδοκίμασε τη θεραπεία, αυτή τη φορά σε εκατοντάδες ασθενείς, οι ερευνητές δεν κατέληξαν στα ίδια θετικά αποτελέσματα.
Θέμα χρόνου
Η ανακοίνωση της Baxter έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις ανακοινώσεις δύο άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, των οποίων οι κλινικές δοκιμές απέτυχαν επίσης. Η Pfizer και η Johnson & Johnson έκαναν δοκιμαστικές θεραπείες με αντισώματα που στοχεύουν στην πρωτεΐνη β-αμυλοειδούς. Το τι κάνουν λάθος δεν είναι ξεκάθαρο. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, καθώς οι θεραπείες δεν εφαρμόστηκαν στα αρχικά στάδια της ασθένειας, πριν ξεκινήσει η νοητική εξασθένηση. Αλλοι λένε πως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν είναι ο σωστός στόχος -δεν είναι σίγουρο το πώς ακριβώς αυτή συμβάλλει στην ασθένεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει. Σήμερα, περίπου 36 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050!».
Μετά την αποτυχία της εύρεσης των λεγόμενων γονιδιακών
θεραπειών, άλλη μια – αναμενόμενη- αποτυχία. Είναι λογικό, δεν πρέπει να θεραπεύσεις
το σύμπτωμα (όπως είναι και το Αλτσχάιμερ), αλλά την αιτία, που εν προκειμένω είναι
η φλεγμονή των εγκεφαλικών κυτάρων. Είναι μήπως τυχαίος ο αναμενόμενος
τριπλασιασμός των πασχόντων; Όμως, η καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής δεν απαιτεί φάρμακα, οπότε γιατί να επενδύσει κάποιος σ΄αυτήν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου