Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Η δισφαινόλη Α (BPA) προκαλεί γενετική αντίδραση
Μια νέα έρευνα   επιβεβαιώνει  ότι η δισφαινόλη Α (bisfenol A / BPA)  ένα δομικό στοιχείο  πλαστικών, συσκευασιών τροφίμων και εποξειδικών συγκολλητικών ουσιών- μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στον τρόπο που αντιδρούν στις ορμόνες τα ανθρώπινα γονίδια. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα συνέλεξε στο αίμα και στα ούρα από 96 άνδρες. Όσο  δείκτες ούρων της έκθεσης σε BPA ανέβαιναν, η πιθανότητα να ενεργοποιηθούν τα γονίδια στο αίμα που ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα επίσης αυξανόταν, ανακοίνωσε η ομάδα των επιστημόνων στις  10 Αυγούστου στο Environmental Health Perspectives. Οι συγκεντρώσεις που προκάλεσαν τις αλλαγές ήταν αντιπροσωπευτικές αυτών που βρέθηκαν στο γενικό πληθυσμό. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η BPA δραστηριοποιείται στον άνθρωπο "και ότι η  συσχέτιση  με τους μηχανισμούς σηματοδότησης ορμονών και συναφείς διαταραχές είναι βιολογικά δυνατή."
Είχα ασχοληθεί εκτενώς σε  παλιότερη ανάρτηση με τη BPA. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα στις συσκευασίες τροφίμων, είτε αυτές είναι εσωτερική επικάλυψη κονσερβών είτε πλαστκά μπουκάλια υγρών τροφίμων. Παρόλο που είναι ασταθής και διασπάται γρήγορα, μετρώνται υψηλές συγκεντρώσεις της στα ούρα λόγω της καθημερινής κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων από τον σύγχρονο άνθρωπο. Η περιεκτικότητα στις τροφές αυξάνεται αν η συσκευασία εκτεθεί σε ψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα μπουκάλια του νερού στον ήλιο) ή αν το περιεχόμενο είναι οινοπνευματώδες. Χρησιμοποιείται ακόμη και στα σφραγίσματα δοντιών.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η  ουσία αυτής μοιάζει με τις ανθρώπινες ορμόνες, είναι δηλαδή ξενοοιστρογόνο, με αποτέλεσμα να ξεγελά τα κύτταρα και να ενεργοποιεί γενετικές λειτουργίες που συνήθως ξεκινούν από τις ορμόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου