Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Φρούτα και λαχανικά προλαμβάνουν το εγκεφαλικό

To ιατρικό περιοδικό “Stroke” δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε κάλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τη έρευνα διεξήγαγε ομάδα του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Δρ Σουζάνα Λάρσον. Η έρευνα ήταν ουσιαστικά μια  μετα-ανάλυση δέκα σχετικών διεθνών ερευνών, που συνέκρινε την πορεία της υγείας 270.000 ενηλίκων. Η ανάλυση κατέληξε στο  ότι  κάθε αύξηση κατά 1.000 mg στην καθημερινή λήψη καλίου από φυτικές τροφές μειώνει κατά μέσο όρο περίπου 11% τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα επόμενα πέντε έως δεκατέσσερα χρόνια.
Το κάλιο είναι ένας από τους βασικούς  ηλεκτρολύτες του οργανισμού που συντελεί στην ισορροπία των υγρών του σώματος, στον έλεγχο των νεύρων και τον μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.  Συνήθως στα κύτταρα λειτουργεί σε μια ανταγωνιστική ισορροπία με το νάτριο. Η σύγχρονη διατροφή είναι φτωχή σε κάλιο εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών που το περιέχουν. Από την άλλη, οι  βιομηχανοποιημένες τροφές είναι υπερβολικά πλούσια σε νάτριο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο βασικών αυτών ηλεκτρολυτών του οργανισμού και τα επακόλουθα προβλήματα στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου