Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση

Λοιπόν, δεν περίμενα πως ένα σχόλιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τόσο εκτεταμένη – και σίγουρα ενδιαφέρουσα- συζήτηση. Τόσο ενδιαφέρουσα, που θα προτιμήσω να την αναρτήσω απευθείας στο μπλογκ και όχι σαν σχόλιο.
Θα επιμείνω πως η διατροφή επιδρά στις ψυχικές νόσους –όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες. Αν συχνά παρατηρούμε και αλληλεπιδραστικούς βρόγχους, είναι γιατί έτσι ακριβώς δουλεύει η ζωή. Για τη συγκεκριμένη επιρροή αλλά και για τη συνολική θεωρία και την τεκμηρίωσή της, αναγκαστικά θα σας παραπέμψω στο βιβλίο μου γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηματολογήσω συνολικά στο σχόλιο μιας ανάρτησης: θα ήταν σαν να ξαναέγραφα το βιβλίο.
Όντως η θεωρία στην οποία στηρίζομαι δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη ερευνητικά πλήρως και σε όλο της το βάθος. Όμως ξεκίνησα λίγο ανάποδα (ή μήπως έτσι ξεκινούν οι θεωρίες;). Την εφάρμοσα ο ίδιος, είδα τα θεαματικά αποτελέσματά της, άλλαξα τον τρόπο ζωής μου και απλά προσπάθησα να τεκμηριώσω το γιατί συμβαίνουν αυτά που παρατηρώ και εφαρμόζω. Και ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα είναι που ισχυροποιούν την πεποίθησή μου και κατευθύνουν την έρευνά μου.
Άρα στο βιβλίο μου – και εν μέρει στις αναρτήσεις μου στο μπλογκ- μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Όσο για την κατάθλιψη, θα παρατηρήσω πως παρόλη τη βεβαιότητα της αγαπητής Lenore για την ανεπαρκή στήριξη της δικής «μου» θεωρίας, οι λέξεις που χρησιμοποιεί για τη γονιδιακή θεωρία είναι «πιθανόν», «φαίνεται», «επιρρεπείς» κτλ, όροι απόλυτα σωστοί επιστημονικά και δεοντολογικά, όχι όμως τόσο στιβαροί που να απορρίπτουν αναφανδόν την νεο-ιπποκρατική διατροφική θεραπευτική προσέγγιση. Άλλωστε, η γονιδιακή θεωρία μάλλον διέψευσε όσους είχαν μεγάλες προσδοκίες από αυτή σε θεραπευτικό επίπεδο. Η τεκμηρίωση της επιγενετικής, η επίδραση της έκφρασης του DNA στην εξέλιξη και την πορεία του οργανισμού, τα “jumping genes δίνουν μια άλλη διάσταση στην υγεία και τη βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος. Το ότι επίκτητα χαρακτηριστικά - όχι οι κομμένες ουρές των Λαμαρκιανών, αλλά τα αποτελέσματα της επίδρασης των ορμονών στην έκφραση του DNA- τελικά κληροδοτούνται, είναι σε μεγάλο βαθμό η τεκμηρίωση για την Ιπποκράτειο Διατροφή. Πρόσφατες ανακαλύψεις όπως το ότι άπεπτες πρωτεΐνες από τροφές (όπως αυτές του κουνουπιδιού) περνούν απευθείας στο αίμα και από εκεί στα κύτταρα και επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού, έρχονται απλά για να επιβεβαιώσουν αυτό που είναι γνωστό από την αρχαιότητα: πως η διατροφή επιδρά με κρίσιμο τρόπο στην υγεία.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και πάλι. Είναι όντως ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά δεν έχετε απαντήσει ικανοποιητικά στην κριτική μου. Το αρχικό μου σχολιο στο προηγούμενο άρθρο είχε να κάνει με τα αποτελέσματα που βγάλατε απο την έρευνα των Jacka et al (2010). Δεν απαντήσατε στο δεύτερο σχόλιό μου. Δεν σας κυνηγάω χωρίς λογο! Η έρευνα αυτή υποστήριξε το κύριο επιχείρημα του άρθρου σας, ότι συγκεκριμένη διατροφή (πλουσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα κτλ)μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

    Δεν απαντήσατε επαρκώς επίσης στην έλλειψη δεδομένων που στηρίζουν την θεωρία σας. Το ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τί προκαλεί την κατάθλιψη και το γεγονός ότι οι υπάρχουσες θεωρίες δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένες δεν στηρίζουν την θεωρία σας. Η θεωρία σας μπορεί να τεκμηριωθεί μόνο αν υπάρχουν στοιχεία που να την στηρίζουν και μέχρι τώρα δεν μου τα έχετε παραθέσει. Λυπάμαι αλλά δεν έχω διαβάσει το βιβλίο σας και ως εκ τούτου δεν ξέρω τι στοιχεία έχετε και πώς στηρίζετε αυτή τη θεωρία.

    Το ότι παρατηρίσατε κάποιες διαφορές στη δική σας ευεξία σε σχέση με τη διατροφή σας, επίσης δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα. Κυρίως γιατί δεν ξέρετε τί θα συνέβαινε αν δεν είχατε αλλάξει την διατροφή σας. Τέτοιου είδους παρατηρήσεις είναι ίσως σημαντικές για τον σχηματισμό υποθέσεων, αλλά αν αυτές οι υποθέσεις δεν ελεγχθούν μέσω ερευνών, παραμένουν υποθέσεις, εικασίες' δεν γίνονται θεωρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή