Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Μεταλλαγμένες αγελάδες και νέοι διατροφικοί κίνδυνοι


Τι άλλο θα μας ταϊσουν;

Κυκλοφόρησε η είδηση πως μεταλλαγμένη αγελάδα παράγει... υποαλλεργικό γάλα.
Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, η οποία παράγει άφθονο σε πρωτεΐνες γάλα που είναι υποαλλεργικό. Περίπου το 2% έως 3% των νεογέννητων μωρών εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα. Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου AgResearch και του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Γουαϊκάτο, με επικεφαλής τον δρα Γκετζ Λέιμπλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τροποποίησαν το DNA της αγελάδας έτσι ώστε παράγει γάλα χωρίς μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την β-λακτοσφαιρίνη.  Η τελευταία πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις σ’ ορισμένους ανθρώπους και σ’ αυτήν οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό από τις βρεφικές αλλεργίες στο γάλα. Η εν λόγω ουσία -για την οποία δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί με βεβαιότητα ποιός είναι ο ρόλος που παίζει στον οργανισμό- υπάρχει στο αγελαδινό αλλά όχι στο ανθρώπινο γάλα.  Όμως  εκτός από β-λακτοσφαιρίνη, στην καημένη την αγελαδίτσα έλειπε και κάτι πολύτιμο: η ουρά!  Εκπρόσωπος της οργάνωσης GM Freeze τόνισε ότι «πριν η όλη έρευνα προχωρήσει κι άλλο, πρέπει οι ερευνητές να σιγουρευτούν ποιά ήταν η αιτία για το γενετικό ελάττωμα του θηλυκού μοσχαριού, καθώς μπορεί να υπάρχει σχέση με τη γενετική τροποποίηση». Όπως είπε, η κατανόηση για το ρόλο των γονιδίων και το πώς αλληλεπιδρούν, είναι ακόμα πολύ ελλιπής.
Σκεφτείτε λοιπόν πόσο πιο  ελλιπής είναι η γνώση τους γύρω από τις συνέπειες στο οικοσύστημα αλλά και στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από την βήτα- Α1-καζεϊνη, τη λακτόζη, τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά, μια καινούρια απειλή έρχεται από το αγελαδινό γάλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου