Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Τρεις ενδιαφέρουσες ερωτήσειςΑναρτώ εδώ τις προσεγγίσεις μου σε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που δέχτηκα από φίλο αναγνώστη της «Ιπποκράτειου διατροφής».

1)Στο διαδίκτυο συνεχώς βρίσκω άρθρα που αναφέρουν ότι η γλουτένη δεν αλλάζει σε περιεκτικότητα σε φυτρωμένα σιτηρά, και πως αυτό είναι μύθος. Τι ισχύει και γιατί;

Η διαδικασία της βλάστησης οδηγεί τα ενεργοποιημένα από την υγρασία ένζυμα στη διάσπαση των μεγάλων πρωτεϊνών ώστε να «χτίσει» ο βλαστός με βάση τα απλοποιημένα συστατικά την κυτταρίνη και να αναπτυχθεί. Γι αυτό ακόμη και το απλό μούσκεμα κάνει τους σπόρους πιο εύπεπτους (σκεφτείτε τα φασόλια ή τα ρεβύθια).  Έτσι και στο σιτάρι το μεγαλύτερο μέρος της γλιαδίνης επίσης θα διασπαστεί. Βέβαια θα μείνουν ίχνη, οπότε θεωρητικά οι φύτρες δεν είναι κατάλληλες για ασθενείς με κοιλιοκάκη (χωρίς να είμαι σίγουρος πως θα τους πειράξει, στα πλαίσια μια αληθινά σωστής διατροφής). Όμως είναι μια χαρά – όπως και ένα καλής ποιότητας ψωμί από 100% ολικής χωρίς χημικά- για μια υγιεινή, αντιφλεγμονώδη διατροφή. Επιπλέον, το ψωμί των εσσαίων μπορεί να παρασκευαστεί και με ξήρανση οπότε να καλύπτει και ωμοφάγους.

2)Σίγουρα μπορεί ο ωμοφάγος να βρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά τι γίνεται με το θέμα της Β12;

Ο οργανισμός, με τη βοήθεια των καλών βακτηρίων του εντέρου, μπορεί να παρασκευάσει όλες τις βιταμίνες του, εκτός από την C. Διατηρώντας το έντερό μας σε καλή κατάσταση, μπορούμε να παράξουμε και να ανακυκλώσουμε όλες τις χρήσιμες πρωτεΐνες. Με μια διατροφή σαν την Ιπποκράτειο παίρνουμε όλα τα στοιχεία που δεν μπορούμε να παραξουμε, όπως τα στοιχειώδη αμινοξέα, τα μέταλλα και τη βιταμίνη C. Με όλα τα υπόλοιπα ένας υγιής οργανισμός τα καταφέρνει μια χαρά. Εξάλλου, δεν υπάρχει και πρόβλημα με τη σποραδική κατανάλωση λίγου κατσικίσιου τυριού ή καλής ποιότητας κρέατος. Νομίζω πως η διατροφή των εξαδέλφων μας πριμάτων μας δείχνει το δρόμο. Πάντως για εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, δεν καταναλώναμε γαλακτοκομικά και σίγουρα δεν καταπίναμε συμπληρώματα διατροφής!

3)Ποια είναι η γνώμη σας για την διακοπτόμενη (1-3 μέρες) νηστεία (μόνο νερό)?

Νομίζω πως η νηστεία αυτού του είδους κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, γιατί του επιτρέπει να καθαρίσει και να ξαναχτίσει τα κύτταρά του ολοκληρωμένα. Εγώ ξεκινώ με  μια 24ωρη σε περιπτώσεις αποτοξίνωσης, αν και πιο συχνά χρησιμοποιώ μια μέρα με φυσικούς χυμούς και τσάγια. Πάντως η νηστεία θέλει προσοχή γιατί καταπονεί τον οργανισμό. Πρέπει ο νηστεύων να ξεκουράζεται και να αρχίζει και να τελειώνει τη νηστεία το ίδιο ομαλά. Επίσης η χρήση βοτάνων ενδείκνυται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου