Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η φρουκτόζη φαίνεται κύρια υπεύθυνη για την παχυσαρκία

Τα ποντίκια που στερούνται την ικανότητα να μεταβολίζουν φρουκτόζη δεν παίρνουν τόσο πολύ βάρος, όπως κάνουν τα φυσιολογικά ποντίκια, αναφέρουν ερευνητές στις 10 Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση Nature Communications.
Η φρουκτόζη, η οποία συχνά κατηγορείται για την επιδημία της παχυσαρκίας και κρίσεις που σχετίζονται με την υγεία, καταναλώνεται  σαν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή σαν επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη). Το σώμα παράγει  επίσης τη δική του  φρουκτόζη τροποποιώντας τη γλυκόζη με μία μέθοδο που περιλαμβάνει ένα ένζυμο που ονομάζεται αλδοζορεδουκτάση.
Ο Ρίτσαρντ Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι συνεργάτες του έδωσαν σε ποντίκια ζαχαρούχο πόσιμο νερό, που ήταν 10% γλυκόζη, για 14 εβδομάδες. Τα φυσιολογικά ποντίκια κέρδισαν βάρος και ανέπτυξαν λιπώδες ήπαρ και αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά τα ποντίκια που στερούνταν αναγωγάση αλδόζης έδειξαν μικρότερη αύξηση βάρους και λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης.
Η ομάδα πήρε παρόμοια αποτελέσματα όταν παρείχε νερό με γλυκόζη σε ποντίκια τροποποιημένα ώστε να έχουν έλλειψη φρουτοκινάσης, ένα ένζυμο που οδηγεί στην αλυσιδωτή αντίδραση κατά την οποία η μεταβολίζεται φρουκτόζη. Σε  προηγούμενη εργασία της η ομάδα  είχε δείξει πως τα ποντίκια που στερούνταν φρουτοκινάσης είχαν αποτύχει να αναπτύξουν αυτές τις συνθήκες, όταν διατρέφονταν  με μία δίαιτα πλούσια σε φρουκτόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου