Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Μαροκινή καροτοσαλάτα



ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ
ΒΗΓΚΑΝ
ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟ
ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
 
«Cook it, Sam»,
θα μπορούσαμε να παραφράσουμε την θρυλική φράση του Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ στην ατμοσφαιρική  «Καζαμπλάνκα». Ο Μπόγκυ και η πανέμορφη Ίνγκριντ Μπέργκμαν  είναι ο ένας συνειρμός με το Μαρόκο. Ο άλλος είναι βέβαια η εξαίσια μαροκινή κουζίνα.
Η μαροκινή κουζίνα επηρεάστηκε  από αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές με πολλούς πολιτισμούς και έθνη κατά τη διάρκεια των αιώνων, κυρίως όμως από τη  μεσογειακή και τη βερβερίνικη μαγειρική. Οι μάγειρες στις βασιλικές κουζίνες της Φεζ, του  Μαρακές, και της Ραμπάτ έβαλαν την τελική σφραγίδα.  Ιδιαίτερα γευστική και αρωματική, χρησιμοποιεί πολύ πιο έντονα  καρυκεύματα από την συγγενική  κουζίνα της Μέσης Ανατολής.
Η απλή αυτή καροτοσαλάτα, πέρα από τη νοστιμιά και τα αρώματα, προσφέρει άφθονη βιταμίνη Α από τα καρότα  και βιταμίνη C από τον μαϊντανό. Το λεμόνι και το σκόρδο καθαρίζουν τον οργανισμό από τοξίνες και βακτήρια.

Υλικά:

·                     ½  κιλό  καρότα
·                     3 κ.σ. μαϊντανό
·                     ¼  φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
·                     2 σκελίδες σκόρδο
·                     1/3   φλ.   ​​χυμό λεμονιού
·                     1 κ.γ. κύμινο
·                     3 πρέζες κανέλα
·                     ¼  κ.γ πιπέρι καγιέν
·                     αλάτι
·                     4-5 κλωναράκια μαϊντανό (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Καθαρίστε  και τρίψτε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό. Λειώστε το σκόρδο στον συμπιεστή. Βάλτε τα τριμμένα  καρότα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε ελαφρά το χυμό λεμονιού με τα μπαχαρικά. Ενώ χτυπάτε προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο, ώστε να γαλακτοματοποιηθούν τα συστατικά. Αναμίξτε τη σάλτσα με τα λαχανικά. Αφήστε τη σαλάτα για μια ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρετε για να συγχωνευτούν οι  γεύσεις.

Στη σαλάτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κόλιαντρο αντί για μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου