Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Junk Food, φλεγμονή και παχυσαρκία


Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση της κακής διατροφής με την επακόλουθη φλεγμονή που συμβαίνει στο σώμα εξαιτίας των παραγόμενων τοξινών. Φλεγμονή που μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί  στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενισχύοντας τη θέση πως η προβληματική διατροφή σχετίζεται άμεσα με νευροορμονικές παθήσεις και βλάβες.
Η έρευνα διεξήχθη  από το Κέντρο Παχυσαρκίας και Διαβήτη του Πανεπιστημίου  της Ουάσινγκτον και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν το 2011 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές  τάισαν ποντίκια  με τυπικά αμερικανικά «πρόχειρα» γεύματα, πλούσια σε ραφιναρισμένους υδρογονάνθρακες και λιπαρά και βέβαια σε μεγάλο βαθμό τηγανιτά, προσομοιάζοντας σε μια τυπική αμερικανική κακής ποιότητας διατροφή (junk food). Η  εργαστηριακή εξέταση έδειξε πως στον εγκέφαλο των ποντικιών και ειδικότερα στον υποθάλαμο,  όπου βρίσκονται οι νευρώνες που ελέγχουν το βάρος του σώματος, είχε δημιουργηθεί φλεγμονή. Ακόμη χειρότερα, οι ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικές ουλές  στον εγκέφαλο (γλοιώσεις), που δημιουργούνται σε περιοχές όπου έχουν καταστραφεί νευρώνες. Να θυμίσουμε πως η γλοίωση προκαλείται σε περιπτώσεις εγκεφαλικού ή συστηματικής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας). Η ανάπτυξη της φλεγμονής σταμάτησε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της προβληματικής διατροφής. Η συσχέτιση ενισχύεται από το γεγονός πως η φλεγμονή  εξαφανίσθηκε ένα μήνα μετά την επαναφορά στην φυσιολογική διατροφή.
Η δεύτερη τρομερά σημαντική διαπίστωση ήταν  πως  σε τρεις ημέρες τα ποντίκια κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα θερμίδων από ό,τι στην αρχή της μεταβολής της διατροφής τους. Αυτό σημαίνει πως τα κακής ποιότητας και χαμηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα  (junk food) καταστρέφουν τα  εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν το βάρος. Έτσι, δημιουργούν έναν ανατροφοδοτούμενο, φαύλο κύκλο παχυσαρκίας, καθώς προκαλούν εθισμό στις τροφές αυτές και   αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Υπάρχει λοιπόν σοβαρή  πιθανότητα η τυπική αμερικανική διατροφή να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και υπερπρόσληψη θερμίδων. Αυτό φαίνεται να εξηγεί  και  τους λόγους που οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν μπορούν να χάσουν εύκολα βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου