Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Νιτροζαμίνες: Νόστιμο το ζαμπονάκι!


Αυτές οι γνωστές καρκινογόνες ουσίες είναι αναγκαίο κακό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα κρέατος όπως το χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά. Οι νιτροζαμίνες σχηματίζονται όταν τα συντηρητικά νιτρώδη ή νιτρικά άλατα σε συνδυασμό με τα αμινοξέα που περιέχονται στα αλλαντικά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως με ψήσιμο στη σχάρα ή τηγάνισμα ή όταν αντιδρούν με το οξύ του στομάχου. Ο σχηματισμός αυτός είναι γνωστός, αλλά έγινε αποδεκτός για την πρόληψη μέσω της χρήσης νιτρωδών και νιτρικών αλάτων της αλλαντίασης, δηλητηρίασης που προκαλείται από ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο για τον άνθρωπο βακτήριο. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα βρίσκονται επίσης στα μεταποιημένα προϊόντα τυριού, στο γάλα χωρίς λιπαρά σε σκόνη, στην μπίρα και στις ζωοτροφές.

Για να μειώσετε την έκθεσή σας στις νιτροζαμίνες:

• Καταργήστε από τη διατροφή σας τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος των ζώων που δεν τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο.
• Εάν επιλέξετε να φάτε τρόφιμα που σας εκθέτουν στην νιτροζαμίνη, κάντε το σε συνδυασμό με άλλα πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τις βλάβες και ενδεχομένως να εμποδίσουν το σχηματισμό αυτών των τοξινών στα οξέα του στομάχου.
• Διατραφείτε με ακατέργαστες, ζωντανές τροφές και ξηρούς καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου