Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ο μάταιος ανταγωνισμός για την προσοχή κάποιου που μας ενδιαφέρει η το άγχος από ένα διαγώνισμα μπορεί να βλάπτουν την υγεία. Τέτοια στρες φαίνεται να πυροδοτούν την υπερπαραγωγή δυο πρωτεϊνών που δημιουργούν φλεγμονή, ανέφεραν ερευνητές στις 23 Ιανουαρίου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Αυτή η πυροδότηση της φλεγμονής έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, υπέρταση, καρκίνο και κατάθλιψη. Τα νέα αποτελέσματα συνεισφέρουν σημαντικά στην έρευνα για τη σύνδεση του κοινωνικού στρες με βιολογικούς κινδύνους. Η Shelley Taylor και οι συνεργάτες της στην Ιατρική Σχολή του UCLA εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του καθημερινού άγχους και δύο πρωτεϊνών που πυροδοτούν τη φλεγμονή στο σώμα.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 122 νέους, υγιείς ενήλικες να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο για οκτώ ημέρες όλες τις θετικές  και αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, καθώς και όλες τις περιγραφές περιστατικών στα οποία εμπλεκόταν ανταγωνισμός. Οι ερευνητές αναλύοντας δείγματα από υγρά που συνέλεξαν από το εσωτερικό των παρειών των εθελοντών, παρατήρησαν πως όσοι είχαν καταγράψει  τις περισσότερες  αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή είχαν αντιμετωπίσει στρεσσογόνο ανταγωνισμό στην εργασία ή στον ακαδημαϊκό χώρο, είχαν σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις της μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης – του γνωστού μας TNF-a. Τα άτομα που ανέφεραν στρεσσογόνο ανταγωνισμό για την προσοχή κάποιου που τους ενδιέφερε είχαν ψηλότερες συγκεντρώσεις του άλλου φλεγμονώδους παράγοντα, της Ιντελευκίνης-6.
Έτσι πέρα από τη διατροφή, η μείωση  του στρες, κοινωνική στήριξη και οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις  μπορεί να είναι κρίσιμοι μηχανισμοί για την προστασία της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου