Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Fast food ή fast death;




Ευρύτατη διεθνής μελέτη, η οποία περιελάμβανε πάνω από 500.000 άτομα σε περισσότερες από 50 χώρες (International Study of Asthma and Allergies in Childhood –ISAAC) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax» , κατέδειξε ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 39% πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό άσθμα. Στα μικρότερα παιδιά ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27%. Παράλληλα, τόσο οι έφηβοι όσο και τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο ευάλωτα στην εμφάνιση ρινοεπιπεφυκίτιδας (η συχνότερη έκφραση αλλεργίας που εκδηλώνεται με δάκρυα στα μάτια, κοκκίνισμα και φαγούρα). Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών οξέων που περιέχουν οι τροφές όπως τα μπέργκερ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Αντίθετα, τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών εβδομαδιαίως που περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών έδειχναν  να μειώνουν τον κίνδυνο άσθματος και εκζέματος Παρόλο που επίσημα δεν έχει βρεθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ του άσθματος και της διατροφής, έχει παρατηρηθεί ότι τροφές όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, τα ψάρια, τα όστρακα, οι ξηροί καρποί καθώς και κάποιες χρωστικές και συντηρητικά των τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου