Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ψωμί (και κράκερς) των Εσσαίων

Το ψωμί των Εσσαίων είναι μια πρωτόγονη μορφή ψωμιού από  φύτρες σιταριού. Ονομάζεται έτσι από την ομώνυμη εβραϊκή θρησκευτική ομάδα, που άκμασε από το 2ο π.Χ. αι. έως τον 1ο μ.Χ. αι. και στο ευαγγέλιο της οποία γίνεται η πρώτη αναφορά για την – θεόπνευστη- παρασκευή του ψωμιού αυτού.
Η χρήση φύτρων σταριού και η χαμηλή θερμοκρασία παρασκευής διασφαλίζουν τη μεγάλη  περιεκτικότητα του ψωμιού αυτού σε ζάκχαρα – που κάνει το ψωμί φυσικά γλυκό- σε βιταμίνες και σε ένζυμα. Διασφαλίζουν επιπλέον  και τη σε μεγάλο  ποσοστό διάσπαση της βλαπτικής για τον οργανισμό γλουτένης. Έτσι το ψωμί των Εσσαίων πέρα από τη νοστιμιά και τη γλυκύτητα του, αποτελεί μια εξαιρετική τροφή, χορταστική και υγιεινή. Μπορεί να καταναλωθεί  ωμό ή αποξηραμένο, όντας έτσι κατάλληλο για ωμοφαγική διατροφή.
Πέρα από τα πλεονεκτήματα του ψωμιού αυτού, είναι γοητευτικό το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων που αναφέρεται στην παρασκευή του: κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο ύμνος της ωμοφαγίας.

     «Αφήστε τους αγγέλους του Θεού να προετοιμάσουν το ψωμί σας. Βρέξτε το σιτάρι σας, ώστε  ο άγγελος του νερού να εισέλθει. Αφήστε το στον αέρα, ώστε ο άγγελος του αέρα να το  αγκαλιάσει. Και αφήστε το από το πρωί μέχρι το βράδυ κάτω από τον ήλιο, ώστε  ο άγγελος του ήλιου να επικαθήσει. Κι οι ευλογίες των τριών αγγέλων θα κάνουν σύντομα το σπέρμα της ζωής να φυτρώσει στο σιτάρι σας. Αλέστε μετά τους κόκκους και  φτιάξτε  λεπτές πίτες, όπως έκαναν οι πρόγονοί σας όταν έφυγαν από την Αίγυπτο, το σπίτι της δουλείας. Βάλτε τις πάλι κάτω από τον ήλιο κι όταν φτάσει  στο υψηλότερο σημείο του στους ουρανούς, γυρίστε τις από την άλλη πλευρά για  να τις αγκαλιάσει κι εκεί ο  άγγελος του ήλιου κι αφήστε τις εκεί μέχρι να δύσει ο ήλιος. Γιατί όπως οι άγγελοι  του νερού και του αέρα και του ήλιου θρέφουν κι  ωριμάζουν το σιτάρι σας, έτσι θα ετοιμάσουν και το ψωμί σας. Κι ο ήλιος,  που με τη φωτιά της ζωής μεγαλώνει κι ωριμάζει το σιτάρι, με την ίδια φωτιά θα ψήσει το ψωμί σας. Γιατί η  φωτιά του ήλιου δίνει ζωή στο στάρι, στο ψωμί και στο σώμα, αλλά η φωτιά του θανάτου σκοτώνει το σιτάρι, το ψωμί και το σώμα. Και οι ζωντανοί άγγελοι του ζωντανού Θεού υπηρετούν μόνο τους ζωντανούς ανθρώπους. Διότι ο Θεός είναι ο Θεός της ζωής, και όχι ο Θεός των νεκρών».Υλικά:

   • ½ κιλό σιτάρι
   • 1 κ.γ. σπόρους αγριοκύμινου
   • αλάτι


Για το κέικ εναλλακτικά
 • 1 χούφτα σταφίδες ή 4 χουρμάδες
 • 3 πρέζες κανέλα
 • αλάτι


Εκτέλεση:

Για το ψωμί
Μουσκεύουμε το σιτάρι για 8 ώρες και το φυτρώνουμε στην τσαντήλα  για 1-2 ημέρες μέχρι να  φανεί η φύτρα. Αλέθουμε τις φύτρες στο μπλέντερ προσθέτοντας πολύ λίγο νερό, σπόρους αγριοκύμινου και λίγο άνθος αλός. Ζυμώνουμε ελαφρά με βρεγμένα χέρια. Στρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέηκ  με λαδόκολλα  και την ψεκάζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά  ή αποξηραίνουμε στον αέρα για 6-8 ώρες στους 45ο.


Για τα κράκερς
Μουσκεύουμε το σιτάρι για 8 ώρες και το φυτρώνουμε στην τσαντήλα  για 1-2 ημέρες μέχρι να  φανεί η φύτρα. Αλέθουμε τις φύτρες στο μπλέντερ προσθέτοντας πολύ λίγο νερό ή rejuvelac, σπόρους αγριοκύμινου και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε ελαφρά με βρεγμένα χέρια.
Ζυμώνουμε και απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί σε τετράγωνο πάχους ½ εκατοστού. Κόβουμε σε τετραγωνάκια πλάτους 3 εκ. και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά ή αποξηραίνουμε στον αέρα  για 3-4 ώρες στους 45ο.

Για το κέηκ
Μουσκεύουμε το σιτάρι για 8 ώρες και το φυτρώνουμε στην τσαντήλα  για 1-2 ημέρες μέχρι να  φανεί η φύτρα. Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φύτρες προσθέτοντας πολύ λίγο νερό ή rejuvelac, 1 χούφτα σταφίδες ή 4 χουρμάδες, 3 πρέζες κανέλα  και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε ελαφρά με βρεγμένα χέρια.
Στρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέηκ  με λαδόκολλα  και την ψεκάζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά  ή αποξηραίνουμε στον αέρα για 6-8 ώρες στους 45ο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου