Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Λεμονάκι μυρωδάτο, για να λαμποκοπά όχι το πιάτο αλλά ο οργανισμός μας

Το λεμόνι χρησιμοποιείται για μαγειρικούς και μη  σκοπούς σε ολόκληρο τον κόσμο - κυρίως ο χυμός του, αν και το  ξύσμα χρησιμοποιείται επίσης στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% - 6%  κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή γεύση. Ο χυμός έχει  χαμηλό pH (2-3), στο οποίο οφείλονται οι  αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Το λεμόνι είναι ένα  φθηνό και  εύκολα καλλιεργήσιμο  εσπεριδοειδές, δημοφιλές για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές χρήσεις του. Οι δε τελευταίες είναι τόσες πολλές, που θα αρκεστώ στην ανάρτηση αυτή σε μια απλή αναφορά τους.

Τα συστατικά του και η αλκαλική του επίδραση

Το λεμόνι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C. Περιέχει επίσης και άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνες Β, ριβοφλαβίνη, μέταλλα όπως ασβέστιο, φωσφόρο και μαγνήσιο, αλλά και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Γενικά καταναλώνεται με τη μορφή χυμού λεμονιού ή διαλυμένο σε  νερό. Το λεμονόνερο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, ειδικά όταν λαμβάνεται χλιαρό το πρωί, με άδειο στομάχι. Το λεμόνι έχει αλκαλική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, παρά την υψηλή περιεκτικότητά του  σε οξέα, αφού μετά την  πέψη στο στομάχι τείνει να αλκαλοποιείται. Αυτή η ιδιότητα το καθιστά πολύ αποτελεσματικό και χρήσιμο στη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. Η αντισηπτικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες του πτητικού ελαίου του  είναι επίσης χρήσιμες για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχονται στο λεμόνι βοηθούν στην ενίσχυση και την προστασία του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων. Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα επωφελής στις αρτηρίες και  στα τριχοειδή αγγεία. Το λεμόνι βοηθά επίσης στην ανακούφιση των κιρσών και σταματά το εύκολο μελάνιασμα του δέρματος.

Τα οφέλη του στην πέψη των τροφών

Η καθημερινή κατανάλωση λεμονόνερου παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Πρώτα απ’ όλα, το λεμόνι βοηθά σε προβλήματα πέψης όπως  η ναυτία, το αίσθημα καύσου (οι καούρες)  και τα παράσιτα,  όταν το πίνουμε με χλιαρό νερό. Λόγω των ιδιοτήτων  του χυμού του λεμονιού, τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως η καούρα, το φούσκωμα και το  ρέψιμο ανακουφίζονται άμεσα. Σε άτομα με μικρή παραγωγή υδροχλωρικού οξέως η κατανάλωση χυμού λεμονιού ενισχύει την οξύτητα στο στομάχι και άρα την αποτελεσματική πέψη. Η τακτική κατανάλωση του χυμού του κάνει πιο αποτελεσματική την αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων από το έντερο. Το λεμόνι  ενεργεί ως καθαριστής αίματος. Η προσθήκη λεμονιού στη σούπα μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα. Είναι ακόμη γνωστό ότι συμβάλει στην ανακούφιση του λόξυγκα. Δρα ως τονωτικό του ήπατος και βοηθά στην  χώνεψη του φαγητού, βοηθώντας το συκώτι να παράγει περισσότερο χολή. Μειώνει το ποσό του φλέγματος που παράγεται από το σώμα. Θεωρείται επίσης ότι βοηθά στη διάλυση των χολόλιθων.

Τα οφέλη του στο δέρμα και τα ούλα

Το λεμόνι είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και  μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα. Επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C όπως όλα τα  εσπεριδοειδή, δρα σαν  αναζωογονητικό του δέρματος ανανεώνοντας εσωτερικά τα κύτταρα και συνεπώς, φέρνει λάμψη στο πρόσωπο. Η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην εμφάνιση του δέρματος. Δρα ως μια  αντιγηραντική θεραπεία και μπορεί  να απαλύνει τις ρυτίδες και να αφαιρέσει τα σπυράκια. Το  λεμονόνερο εάν εφαρμοστεί στα  εγκαύματα μπορεί να μειώσει  τα σημάδια. Λειτουργεί επίσης    σαν  ψυκτικό μέσο, μειώνοντας το αίσθημα καψίματος στο δέρμα. Είναι ακόμη πολύ αποτελεσματικό στον καθαρισμό της επιδερμίδας στους πάσχοντες από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Το λεμονόνερο χρησιμοποιείται επίσης στην οδοντιατρική περίθαλψη. Η εφαρμογή  φρέσκου ​​χυμού λεμονιού στις περιοχές με  πονόδοντο, μειώνει δραστικά τον πόνο. Το μασάζ με  χυμό λεμονιού στα ούλα μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία τους. Ανακουφίζει  ακόμη από δυσάρεστες οσμές και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα.

Οι  λοιμώξεις του λαιμού και αναπνευστικά προβλήματα

Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό φρούτο που οι ισχυρές  αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες  βοηθούν στην καταπολέμηση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις λοιμώξεις του λαιμού, τον  πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα. Για τον πονόλαιμο, αραιώστε τον χυμό λεμονιού με άλλο τόσο νερό  και κάντε γαργάρες.  Το λεμονόνερο μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία  από το κρυολόγημα ή  τη γρίπη. Βοηθά να πέσει ο πυρετός αυξάνοντας την εφίδρωση.  Βοηθά τέλος στη θεραπεία των αναπνευστικών προβλημάτων όπως το  άσθμα.


Οφέλη στην απώλεια βάρους, στον έλεγχο της  υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη αρθρίτιδα

Η  λήψη χλιαρού λεμονόνερου  με μέλι ανοίγει το δρόμο για την ταχύτερη απώλεια βάρους.  Το λεμονόνερο  κάνει επίσης θαύματα στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα καρδιάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Ελέγχει έτσι την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη  ζάλη και  τη ναυτία, επιφέροντας  χαλάρωση σε νου και σώμα. Μειώνει το ψυχολογικό στρες και την κατάθλιψη. Είναι επίσης καλό  διουρητικό και ως εκ τούτου, το λεμονόνερο  επιταχύνει τη θεραπεία των ρευματισμών και της αρθρίτιδας.


Σίγουρα η βιβλιογραφία αναφέρει μια μεγάλη σειρά από ευεργετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης λεμονιού και στο μέλλον θα ασχοληθώ λίγο παραπάνω με κάποιες από αυτές. Παρόλα αυτά, η καθημερινή χρήση φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανανέωση του οργανισμού. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου