Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Προσέξτε τις κονσέρβες: εκτός από ντολμαδάκια, κρύβουν και δισφαινόλη-Α

Επανέρχομαι σε ένα θέμα που μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται η σοβαρότητά του   για την υγεία μας. Έχω ήδη δημοσιεύσει αναρτήσεις για την επικινδυνότητα του συστατικού των συσκευασιών τροφίμων δισφαινόλη- Α (ΒΡΑ). Είναι από δεκαετίες γνωστό πως οι κονσέρβες τροφίμων, οι πλαστικές συσκευασίες  και τα σκληρά πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών περιέχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα της χημικής αυτής ουσίας – συστατικού των εποξειδικών συγκολλητικών υλών. Τα τελευταία χρόνια όμως  η ΒΡΑ – που στον οργανισμό δρα σαν ξενοοιστρογόνο -  συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και προβλημάτων σεξουαλικής ωρίμανσης.
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό περιέχουν 1.000 φορές ανώτερα επίπεδα δισφαινόλης -Α σε σχέση με τα φρέσκα τρόφιμα. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 75 ενήλικες οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία  κατανάλωνε σούπα σε κονσέρβα για ένα διάστημα πέντε ημερών και η δεύτερη κατανάλωνε  σούπα από φρέσκα υλικά. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες έκαναν δύο μέρες διάλειμμα και στη συνέχεια ακολούθησαν την  αντίθετη διατροφή.
Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε  ότι η κατανάλωση μιας κονσέρβας σούπας την ημέρα για πέντε συνεχείς ημέρες ανέβασε δραματικά τα επίπεδα της δισφαινόλης Α στα ούρα κατά 1.221%.
Παράλληλα  άλλη  ανεξάρτητη μελέτη της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) των ΗΠΑ έδειξε ότι 37 από 62 γνωστά προϊόντα που εξετάστηκαν και βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, εμπεριέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου