Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η βιταμίνη D και οι καρδιαγγειακές νόσοι

Η βιταμίνη D είναι μια κρίσιμη βιταμίνη για τον οργανισμό. Παράγεται στο δέρμα με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του, όπως ο σημαντικότατος μεταβολισμός του ασβεστίου. Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τη διαβίωση σε κλειστούς χώρους και το μόνιμα καλυμμένο με ρούχα σώμα εμποδίζει την επαρκή παραγωγή της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.
Ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτηση τη σχέση της με την Συστηματική Σκλήρυνση. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει τη δυνατότητά της να καταστέλλει τη  φλεγμονή που συνδέεται με τις καρδιαγγειακές νόσους.  O Yoav Arnson του Ιατρικoύ Κέντρου Meir του Ισραήλ και οι συνεργάτες του επέλεξαν 50 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή ένα επεισόδιο ασταθούς στηθάγχης. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή  αλλά στους μισούς –που επιλέχθηκαν τυχαία - παρασχέθηκαν  επιπλέον  4.000 IU βιταμίνης D ημερησίως.  Μετά από πέντε ημέρες, η ομάδα με τη βιταμίνη D έδειξε μείωση της φλεγμονής που προκαλούν οι ενώσεις VCAM-1 (Μόριο Αγγειακής Κυτταρικής Προσκόλλησης -1) και IL-6 (Ιντερλευκίνη-6). Η VCAM-1 είναι κεντρικής σημασίας για τον αθηροσκληρωτικό σχηματισμό πλάκας και η IL-6 σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι ασθενείς που δεν  πήραν βιταμίνη D έδειξαν σαφή αύξηση και στις δύο ενώσεις κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών.
Οι διαπιστώσεις αυτές  θα μπορούσαν να εξηγήσουν ορισμένες από τις καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες της βιταμίνης D και να μας δώσουν ένα καλό λόγο για να ζούμε λίγο περισσότερο στην ύπαιθρο, αφήνοντας τον ήλιο να μας χαρίσει τη ζωογόνο δύναμή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου