Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Καλησπέρα και καλή αρχή

Ξεκινώ το ιστολόγιο αυτό θέλοντας να μοιραστώ τη γνώση για τη σχέση της υγείας με τη διατροφή, την ωμοφαγία και την ιπποκράτειο ιατρική, τον ίδιο τον ορισμό της υγείας, σωματικής και πνευματικής, την εξέλιξη των ανθρώπων και τη σχέση μας με τον κόσμο μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.
Να μοιραστώ σημαίνει να δείξω και να δω, να γράψω και να διαβάσω, να επικοινωνήσω τις γνώσεις που αν και διατυπώθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα από τον Ιπποκράτη, η σύγχρονη επιστήμη τις καταδίκασε στην ανυποληψία και μόλις πρόσφατα άρχισε να τις ξαναανακαλύπτει.
Οι αναζητήσεις που με οδήγησαν στο να αλλάξω εντελώς την καθημερινότητά μου ξεκίνησαν με  ένα πρόβλημα υγείας, ένα φίλο χρόνια μυημένο και μια μοναδική γιατρό. Δυστυχώς δεν είχα χρόνο να προσαρμοστώ κι έτσι έλυσα το πρόβλημα συμβατικά και παρεμβατικά. Παρόλα αυτά, ο φόβος με οδήγησε στην αναζήτηση κι η γνώση στην ανατροπή. Από την απλή εφαρμογή συμβουλών και κανόνων η περιέργεια και η διαστροφή του μηχανικού με οδήγησε να ψάξω το πως δουλεύει ο οργανισμός, να διαβάσω τη σχολική βιολογία και να φτάσω μέχρι την εξελικτική πορεία του ανθρώπου. Η ωμοφαγία και η καρποφαγία αναδείχτηκαν στα μάτια μου σε θεμελιώδεις παράγοντες της ολικής υγείας, είτε μέσα από την πρόληψη είτε μέσα από την θεραπεία  "δια της τροφής", όπως δίδαξε ο Ιπποκράτης. Οι προβλέψεις της θεωρίας επαληθεύτηκαν σταδιακά επάνω μου, ενισχύοντας την ορθότητά της. Παρόλη τη σημαντική προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλω, μια και οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητας και της πολιτισμικής μας ταυτότητας, τα άμεσα αποτελέσματα, όπως η απώλεια δεκαπέντε κιλών και η ανάκτηση της πνευματικής  και σωματικής  μου υγείας, με βόηθησαν να συνεχίσω και να εμβαθύνω. Να ψάξω τροφές και βότανα, βιβλια και ιατρικές δημοσιεύσεις. Να αλλάξω τον γκουρμέ, παχουλό και αγύμναστο σαραντάρη -δυναμικό πελάτη των ιδιωτικών κλινικών  και της φαρμακοβιομηχανίας - σε αθλούμενο, υγιή και χαρούμενο ωμοφάγο. Η μόνη αρνητική παρενέργεια ήταν η υπερβολική μου ανάγκη να μοιραστώ τη χαρά της ανακάλυψης με τους γύρω μου, ειδικά συνειδητοποιώντας την αρρώστεια και τον πόνο ακόμη και στο άμεσο περιβάλλον μου. Πόνο από ασθένειες αυτοάνοσες που η συμβατική, κυριαρχούσα τάση της ιατρικής δεν έχει εντοπίσει τις αιτίες τους και μόνο τα συμπτώματα προσπαθεί να καταπραϋνει.
Αυτή την παρενέργεια ελπίζω να διορθώσω με το ιστολόγιο αυτό, μοιραζόμενος τα θέματα με ανθρώπους που επισης ενδιαφέρονται γι' αυτά. Εδώ θα μεταφέρω συνδέσμους από σχετικές  πληροφορίες, τη γνώμη μου για βιβλία που διάβασα, τη θεωρία που σχηματίζω και μαρτυρίες προσωπικές. Αντίστοιχες απόψεις και πληροφορίες περιμένω να συλλέξω.
Δεν είμαι γιατρός και δεν προτίθεμαι να δώσω ιατρικές συμβουλές σε προβλήματα υγείας. Ότι θα αναφέρω εδώ έχει να κάνει με το τι εφάρμοσα στον εαυτό μου, τι διάβασα και τι σκέφτηκα για τη ζωή. Οι θεραπευτικές κατευθύνσεις θα πρέπει να δίνονται αυστηρά από γιατρούς. Είναι μόνο κρίμα που είναι ελάχιστοι αυτοί που εφαρμόζουν την ιπποκράτειο, αφάρμακη ιατρική. Πιστεύω απλά πως η υγεία -με τον πλήρη ορισμό της, σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό - είναι προσωπική μας υπόθεση. Υπάρχει η γνώση για να αφήσουμε μακριά τα φάρμακα, τον πόνο την απώλεια. Υπάρχει η γνώση για να αντικαταστήσουμε την οδύνη της αρρώστειας και του αποκλεισμού με τη χαρά της ζωής. Και είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε.

Στην υγειά μας, λοιπόν.


1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για τη δουλειά σας . Ηταν πραγματικά που ενδιαφέρον η ανάγνωση του βιβλίου σας. Με έκανε να δω με αλλο μάτι την μαγειρική και τη διατροφή της οικογένειας μου . Βέβαια ειναι δύσκολο να την εντάξω στα παιδιά μου . Εγω ξεκίνησα με πολυ αργά βήματα και ελπίζω να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι σιγά σιγά . Δεν καταργώ το κρέας , αλλα προσπαθώ να το μειώσω όσο περισσότερο γίνεται απο τη διατροφή μας .
    Ελπίζω να δω και αλλα βιβλια σας στο μέλλον .

    (Για ερωτήσεις που θα μπορούσα να σας στέλνω μήνυμα π.χ.email.
    Παράδειγμα θα ήθελα να μου πείτε πως μπορω να αποξηράνω πευκοβελόνες που μάζεψα. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή