Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η βιταμίνη C καταπολεμά τη φλεγμονή

Τη λειτουργία και τη μοναδικότητα της βιταμίνης C μελέτησε και ανέδειξε πρώτος ο δυο φορές νομπελίστας χημικός Δρ. Linus Pauling. Μάλιστα ο Δρ. Pauling υποστήριξε πρώτος τη μεγάλη συμβολή της βιταμίνης C στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Σε συνεργασία με τον Δρ. Matthias Rath , υποστήριξε πως η αθηροσκλήρωση στον άνθρωπο είναι παρενέργεια της έλλειψης βιταμίνης C. Η έλλειψη αυτή δεν επιτρέπει τον σχηματισμού επαρκούς κολλαγόνου για την επιδιόρθωση των αρτηριών στα σημεία που καταπονούνται από την υδραυλική πίεση του αίματος. Εκεί επεμβαίνει ο οργανισμός «επιδιορθώνοντας» τις αρτηρίες με κολλώδη συσσωματώματα λιπορωτεϊνών,  όπως η γνωστή μας LDL-χοληστερόλη και κυρίως η Λιποπρωτεΐνη –α  ( Lp-a), που παράγονται για το σκοπό αυτό στο συκώτι. Κατά τους  Pauling- Rath, μεγαδόσεις ασκορβικού οξέως 2-10gr την ημέρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του σχηματισμού αθηρωματικών πλακών. Οι σύγχρονες έρευνες  έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά τη θεωρία Pauling-Rath.
Η χαμηλή πρόσληψη της βιταμίνης C έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην καρδιακή νόσο. Μια νέα έρευνα σε 212 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη C και υψηλή CRP είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή επιδείνωσης της κατάστασής τους. O Eun Kyeung Song του Πανεπιστημίου της Ουλσάν στη Νότια Κορέα και οι συνεργάτες του μέτρησαν τα επίπεδα της CRP στο αίμα των ασθενών, και οι συμμετέχοντες - σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είχαν μέτρια έως σοβαρή νόσο - ολοκλήρωσε ένα τετραήμερο ερωτηματολόγιο διατροφής. Τα στοιχεία  έδειξαν πως περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών είχε έλλειψη βιταμίνης C. Για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη C και υψηλά επίπεδα CRP είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο λόγω καρδιακών προβλημάτων από αυτούς με φυσιολογικά επίπεδα.

4 σχόλια:

  1. Ο Linus Pauling μπορεί να υποστήριζε τη συμβολή της βιταμίνης C στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να δείξει ότι αυτό συνέβαινε όντως. Όσο για τον Matthias Rath σοβαρολογήτε; Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας αναίσχυντος απατεώνας! Υποστηρίζει ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και το AIDS με βιταμίνες και συμβουλεύει τους ασθενείς του να μην ακολουθούν τις φαρμακευτικές αγωγές τους. Είναι υπέυθυνος για πολλούς θανάτους, ειδικά απο AIDS στη Ν. Αφρική, όπου είχε και την υποστήριξη του υπουργού υγείας της χώρας, Manto Tshabalala-Msimang.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Ουδέποτε υποστήριξα πως η θεωρία Pauling-Rath είναι επιβεβαιωμένη. Πιστεύω όμως -όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου- πως το λάθος του Δρ Pauling ήταν η χρήση συνθετικού ασκορβικού οξέως που σίγουρα δεν μπορεί να έχει τη δράση της φυσικής και ενισχυμένης με βιοφλαβονοειδή βιταμίνης C, όπως τη βρίσκουμε στα φρούτα. Όσο για τον Δρ Rath, δεν ξέρω την πορεία του και τις μετέπειτα πρακτικές του, γνωρίζω απλά την έρευνά του πάνω στις αθηρωματικές πλάκες και την Lp-a (Beisiegel U., Niendorf A., Wolf K., Reblin T. and Rath M.: Lipoprotein (a) in the arterial wall, European Heart Journal, 1990),καθώς και την συμβολή του στη σχηματοποίηση της θεωρίας Pauling-Rath. Παρόλο όμως που δεν έχει σχέση με το ενδιαφέρον μου για τη βιταμίνη C, ευχαρίστως θα ερευνήσω την πορεία του Δρ Rath.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να καταναλώσει κανείς τις ποσότητες βιταμίνης C που υποθετικά είναι θεραπευτικές (γύρω στα 10.000mg κατά την Wikipedia)τρώγοντας φρούτα είναι δύσκολο εώς ακατόρθωτο. Το πορτοκάλι για παράδειγμα, περιέχει 50mg βιταμίνης C ανά 100gr φρούτου. Γιά να καταναλώσει κανείς 10.000mg βιταμίνης C τρώγοντας πορτοκάλια θα πρέπει να φάει γύρω στα 20kg πορτοκάλια!! Μάλλον αδύνατο.

    Πληροφορίες για τον Matthias Rath αν θέλετε:
    http://www.badscience.net/2009/04/matthias-rath-steal-this-chapter/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχετε δίκηο ως προς τη δυσκολία. Άλλωστε τα 10γρ συνθετικού ασκορβικού οξέως μόνο διάρροια μπορούν να προκαλέσουν. Πάντως τα θηλαστικά που την παράγουν μόνα τους, παράγουν αντίστοιχες ποσότητες. Υπάρχουν πηγές πολύ καλύτερες από τα πορτοκάλια όπως ο μαϊντανός, οι πιπεριές ή τα ακτινίδια που μπορούν να δώσουν 300-500mg την ημέρα (αυτό κάνω εγώ). Άλλωστε, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την υγεία μας, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι το βέλτιστο. Κάτι που μάλλον δεν έκανε ο Πόε για τη δική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή